Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 574 054 km-t sportoltatok

Kutyák ellen mit teszel?

Létrehozta: korte  |  2010-01-26 15:46:13-kor

Tisztelt Sporttársak!

 

Vasárnap megvoltak az első kutyás élményeim. :)  Olvastam több sporitól is hogy  a kutyák miatt nem fut a töltésen. Sajnos elég siralmas a helyzet, a kutyatartás kultúrája errefelé nagyon a béka feneke alatt van. Nagyetestű kutyához ugye póráz meg szájkosár illene, de a gyakorlatban kb. húszból egy esetben találkozom ilyennel. Az a vicc hogy pont egy ilyen kutya ugrott nekem. Harmincas néni ilyen stafford akármi kutyával, a kutymó már kétszáz méterről kiszúrt, a minimum az lett volna hogy rövid pórázra veszi. "Gurulós" póráz jó lazán, ötven méter és még mindig semmi. Melléjük értem és rám is mozdult a kutya bőr szájkosárban. Símán rámugrott neki a karomnak, a nénit meg húzta magával. Esélye nem volt elhúzni a kutyát ha az igazán beleadott volna apait-anyait, de szerencsére nem tette. Ha nincs rajta szájkosár, símán szétkapott volna. 

Én is kutyatartó voltam, ismerem a másik oldalt. A legnagyobb baj hogy nem fogják fel hogy a harmadik fél nem tudhatja amikor rohan felé egy állat hogy az bántani akarja vagy csak "játszani'. A másik eset szintén vasárnap. A kutya sokkal kissebb volt hálistennek, és egy idősebb hölgy "sétáltatta". Előző nap még pórázon, a néni háttal beszélget, gurulós póráz lazán. Kutya nekem, néni fékez, de kerülnöm kellett hogy ne jöjjön nekem. Kértem a hölgyet hogy figyeljen oda. Erre Vasárnap már póráz nélkül sétáltatta. Hálistennek kiszúrt és ölbe vette a kutyát. Visszafelé már nem volt körültekintő, pedig messziről látta hogy jövök. Ahogy odaértem kutya nekem. Nem vagyok büszke rá, de lábbal tisztáztam az erőviszonyokat, mire én lettem a gonosz hiszen "nem bánt". Régebben volt az újságban egy futó, ha jól emlékszem a Boszorkány szigetnél széttépte egy kutya a pólóját (több részletet nem tudok.). Én úgy gondolom a jelenlegi helyzetben puszta véletlen hogy előbb utóbb valakit ér-e komolyabb támadás.

Érdeklődnék hogy ki milyen módszerrel kezeli az ilyen jellegű problémákat?

 

Sipi 2010-01-27 13:12:44 | 8
Sipi képe

Én ezt használom : http://www.dazer.hu/

Nem mindig hordom ,de ha előre tudom a "veszélyesebb útvonalat" ,akkor magamhoz veszem !

A kő és a bot sem rossz megoldás ,tavaly a Beax Maxin úgy 100 kilométerrel a lábunkban ,éjjel 3 körül a Rozália téglagyárnál voltunk RushBoy ,Bíbor meg én ,a téglagyár portájánál kívül  "várt" minket 3 nagytestű eb......., azt a meccset megnyertük : bot ,kő ,riasztó....  !  De aggódva gondoltam Álmosra ki mögöttünk jött nem sokkal  egyedül....,de szerencsére Ő is csatlakozott egy brigádhoz közben !

Nos ,igen azt ismerjük ,hogy nem bánt a kutya..........(legfeljebb tévedett a gazdi) 

 

 
Bozót 2010-01-27 12:53:49 | 7
Bozót képe

A spray-vel az a gond, hogy jó eséllyel magadat fújod le vele... Én is próbáltam, éjjel általában van is nálam egy (nem paprika, de spray...khm), de nem a leghatásosabb. Ráadásul a sziszegése még idegesíti is a legtöbb kutyát.

Legjobb messzire elkerülni, kikerülni a gyanús állatkákat (és embereket), illetve mivel a legtöbb állattal nem pusztán pozitív alapokon bánnak, általában tartanak az ütő-rúgó mozdulattól és a határozott hangos szótól. De persze nem mind. 

Több ismerős hord magával ultrahangos kutyariasztót és bevált nekik. Valami Dazer márka. 



Előzmény: Laca75 (4)  
Gubiklacko 2010-01-27 12:33:35 | 6
Gubiklacko képe

Sziasztok!

Egy jó ideje futok, így akad bőven kutyás élményem. A legdurvább eset során egy nagytestű, egyébként pórázon tartott kutya rántotta meg a pórázt és vele a gazdáját is. Ezzel elért engem és belekapott a combomba, egészen csípő magasságban. A reakció a szokásos: jaj ez a kutya még sosem bánott senkit. Persze, biztosan én futottam túl agresszívan. Az nem jön le senkinek, hogy minden kutya az első támadással kezdi, nem tudja már azonnal a másodikkal. Jó lenne még az előtt vigyázni. Ez a kutya eltépte a futónadrágomat, amit a gazdéja kifizetett. A dolog ezzel lezárult.

Az aktuális nyűgöm egy a futóútvonalamon lakó rendőr. Esténként, amikor már nem szolgál és véd, a németjuhászát sétáltatja, póráz és szájkosár nélkül. A kutya már többször rámtámadt. Az órám plexijén ott a fognyoma, mivel az egyik alkalommal a bal csuklóm teljesen benn volt a szájában. Közben a gazdi - ez esetben a rendőr felesége - 20 méterrel hátrébb. Még egy "elnézést kérek" sem esett ki a száján. A rendőr gazdi ettől jóval agresszívabb, az egyik alkalommal befenyegetett, ha sokat ugrálnék.

Félek, hogy egy sima paprika spray nem oldja meg a dolgot. Kés már megfordult a fejemben, de izzadt kézzel valószínűleg magamat vágnám meg.

Ezért az Ősrepülők útja 10/4. alatti rendőrünket fogom először bepanaszolni, hátha az használ. Esetleg szólok neki legközelebb, hogy azonnal helyezze magát szolgálatba, és viperát alkalmazva fenyítse be saját magát :-D

 
leon01 2010-01-26 20:43:45 | 5
leon01 képe

A múltkor egy követ felkaptam és sikerült a felém rohanó kutyát éppen fejen találnom...legközelebb meggondolja.

 
Laca75 2010-01-26 18:33:52 | 4
Laca75 képe

Nekem is volt, néhány kellemenlen kutyás kalandom, épp ezért, most paprika spray beszerzésén gondolkodom. szerintetek mennyire lehet hatásos egy ilyen?

 

 
miki 2010-01-26 18:00:19 | 3
miki képe

Én elmegyek másfelé, ha gyanús kutyát (vagy embereket) látok előttem. 190 centi vagyok mellesleg komoly küzdősport múlttal, de éppen ezért tudom, hogy felesleges esélyt adni a bajnak.

A múltkor viszont a négyéves kislányomra ugrott rá két "játszó" kutya, akkor nagyon mérges lettem, meg is néztem a jogszabályt, a győri közgyülés rendelete szerint a póráz nélküli kutyafuttatás nem kijelölt helyen 30000 Forintig büntethető. Ha legközelebb hasonló előfordul, azonnal felhívom a rendőrséget.

 
devilv8 2010-01-26 17:54:45 | 2
devilv8 képe
Én bátorsággal küzdöm ellenük, de hétfő reggel egy fekete labrador nem hódolt be, a Sajó töltésén futottam, még nepfelkelte se volt elég sötét volt  éss -16 fok, a kutya bekergetet a Sajó ártérbe ahol a nem régvisszahúzódott Sajó kint hagyott a méteres fű alatt elég sok vizet a vékony jégpáncél alatt, térd fölött ért ahol beszakadtam, most ágyból gyógyszerek mellől írom:( remélem azért szombaton téli mátra:)  
Házisárkány 2010-01-26 16:35:32 | 1
Házisárkány képe

Hát  igen!Szerintem most belecsaptál a lecsóba!

Mint négy kutya gazdája-és még életemben nem féltem kutyától-,csak saját tapasztalatról tudok beszámolni:

-előfordúlt már,hogy megrettentek az 50 kilós kaukázusimtól,aki egyáltalán nem vad,csak ne akarjo senki bejönni a kapun engedély nélkül,egyszerűen megfogom és megvárom,amig elmennek.

-támadott már engem is meg kutya-átugrotta a kerítést,megérezte a szagomat egy kiadós edzés után-,megfogtam és jó messzire elcsűrtem szerencsétlent,mikor visszaszaladt ráordítottam,ami a csövön kifért.Úgy gondolom szerencsém volt,mert megijedt és eloldalgott.Később megkeresett a gazdájaés nem győzött bocsánatot kérni,mert még ilyet soha nem tett az a piszok kutya,mondtam neki ne bántsa,rossz napja volt...

A kutya olyan mint az ember:van belőle agresszív és nyugodt is.