Hogy elegendő idő jusson az alapos ellenőrzésre, a szokásos 10 perc helyett a versenyzőknek már a rajt előtt 25 perccel meg kell jelenniük a ready room-ban, mégpedig abban a mezben, amiben versenyezni fognak. A mez ellenőrök egyenként leellenőrzik majd mindegyik versenyző ruháját. Aki nem jóváhagyott mezt visel, az esélyt kap az átöltözésre, ha ezt megtagadja, akkor azonnal kizárják a versenyből. Minden versenyző csak egy mezt viselhet.

A mez ellenőrzéseket egy háromtagú team végzi majd: a FINA technikai bizottságának egy tagja, az USA úszószövetségének egy tisztviselője valamint a svájci Jan-Anders Manson, aki a FINA legutóbbi mez teszteléseit irányította.

Phelps edzője, Bob Bowman szerint az ellenőrzések nem okoznak majd semmi gondot. Phelps-re jellemző, hogy versenyszámtól függően vesz fel különböző szabású mezeket. Most így nyilatkozott az új ellenőrzési eljárásról: „Mindig biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb mezt viselem. Nem is gondolok rá. Tudom, mit viselek és tudom, mi a feladatom."

Múlt hónapban a FINA alapos teszteléseket követően 202 mezt hagyott jóvá, 10 mezt utasított el, és 136 modell esetében adott lehetőséget 30 napon belül az ismételt benyújtásra. A válogatóverseny előtt a legtöbb panasz a kisebb klubok edzőitől érkezett, akik olyan mezeket szereztek be több ezer dollár értékben, amiket a FINA időközben elutasított.

Az USA szövetségének határozata értelmében a jóváhagyott mezek gyártóinak jelen kell lenniük a válogatóversenyen a jóváhagyott mezeik kollekciójával, melyeket ott a helyszínen elérhetővé kell tenni az összes induló számára, akár megvásárlás, akár kölcsönzés vagy más megállapodás formájában.

A válogatóversenyen vb helyet szerző versenyzők mezeit aztán összegyűjtik, és július 12-én kiviszik Rómába, hogy megszerezzék rájuk a vb részvételhez szükséges FINA jóváhagyó címkét.

Forrás: http://sports.espn.go.com