Az egykor még önálló hazai szövetség a 2000-es évek elején a különböző sporttörvényi szabályozások miatt ernyőszervezeti struktúra részévé vált; ma szakági szövetsége a Magyar Kerékpársportok Szövetségének. Az ernyőszervezethez tartozik még az országúti szakág mellett az ötkarikás játékokon Pekingben debütáló BMX is.

- A magyar hegyikerékpáros sportág a népszerűségét, versenyrendszerét, versenyzői létszámát tekintve is önállóságra alkalmas. Sipiczki Róbert, a szövetség jelenlegi elnöke az alábbiak figyelembevétele mellett látja megvalósíthatónak a - véleménye szerint - akár esztendőnyi önállósodási folyamatot. 

A magyar mountain bike sport tiszteli a kerékpársport tradícióit, a több mint 100 éves országúti hagyományokat. Minden körülmények között a közös szakmai célok, programok megvalósítására fogunk törekedni, ilyen például a 2010-es szingapúri I. Ifjúsági Olimpia, mely tekintetében már közös munkacsoportot hoztunk létre, melynek a bmx képviselője ugyanúgy tagja. Továbbra is szem előtt tartjuk a kölcsönös versenyengedély - licence - elfogadást, a montisok indulhatnak az országúti és bmx viadalokon és fordítva is igaz. Hogy a versenyzők jól megférnek egy mezőnyben, jó példák erre a szezon végi-eleji cyklo-krossz viadalok. Az önállósodást úgy kívánjuk megoldani, hogy versenyzőink jogai ne sérüljenek, az egyesületek működését, a civil programokra való pályázati lehetőségeket, a versenyrendszerünket, a bajnokságainkat, kupánkat ne veszélyeztessük - foglalta össze Sipiczki Róbert, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Forrás: http://www.telesport.hu/