Prudhomme bejelentette, hogy felkérte a Francia Kerékpáros Szövetséget (FFC) az idei Tour felügyeletére, a francia antidopping ügynökséget (AFLD) pedig a verseny előtt és alatt a szükséges doppingellenőrzések elvégzésére. Így az idei Tour kikerül az UCI versenynaptárából, és a versenyt nem az UCI hanem a francia szövetség szabályai szerint bonyoljtják majd le.

A sajtótájékoztatón Prudhomme megismételte, hogy az ASO továbbra sem hajlandó lemondani azon jogáról, hogy megválogassa, mely csapatokat hívja meg a Tour de France-ra. (Az UCI ragaszkodott hozzá, hogy a versenyre mind a 18 ProTour csapat meghívást kapjon, míg az ASO a meghívotti listából kihagyta az Astana csapatot.)



A sajtótájékoztatón jelen volt az FFC elnöke is, aki kijelentette: „Szeretnénk befejezni az ellenségeskedést az UCI-val, de ők semmit nem tesznek ennek érdekében. Hamarosan kijelöljük a Tour de France-ra a versenybírókat - azok lesznek előnyben, akik már a Párizs-Nizzán is dolgoztak." Várhatóan olyan tapasztalt francia szakemberek vezetik majd a listát, mint Michel Lefort és Joël Ménard.

A francia sportminiszter is jelen volt a tájékoztatón. Bernard Laporte elmondta, hogy az UCI-val való együttműködés nekik sem sikerült. 700.000 eurót ajánlottak fel az ASO-val együtt az UCI biológia útlevél programjának továbbfejlesztéséhez, ezt azonban a nemzetközi szövetség elutasította. Laporte bízik abban, hogy a konfliktusokat a kerékpársport érdekben a felek mielőbb lerendezik, és ehhez még saját közvetítő szerepét is felajánlotta.

Az UCI kedden este nyilatkozatban reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Nagyon sajnálatosnak nevezte az FFC azon döntését, hogy közreműködnek a Tour de France lebonyolításában; az ASO-t pedig azért támadta, mert az hivatalosan nem tájékoztatta az UCI-t a sajtótájékoztatót megelőzően. A francia sportminiszter szavaival kapcsolatban az UCI nyilatkozatában az áll, hogy az ASO megtagadott minden anyagi hozzájárulást a biológiai útlevél programhoz. Végül a nyilatkozat megismétli a Párizs-Nizza előtt már elhangzott fenyegetést, miszerint a Tour-on rajthoz álló kerékpárversenyzők azt kockáztatják, hogy az UCI szankcionálni fogja őket - de a szankciót magát a nyilatkozat nem részletezi.

Forrás: http://www.cyclingnews.com/